skip to Main Content

Pioniers van De Mare en de voortrekkersrol van Piet Veul

Op 11 november 1981 startte Piet Veul als eerste zelfstandige ondernemer zijn drogisterij en parfumerie in een noodwinkel aan de Wielingenweg in het niemandsland ten noorden van Alkmaar centrum. Samen met René Janson, die  daar als schoenmaker de vestiging van Shoestring begon, de AMRO, de Rabobank en de supermarkten B&W en De Grosmarkt waren zij de pioniers van wat later Winkelcentrum De Mare zou worden. De ligging van de winkel sloot echter niet goed aan op de supermarkten waardoor de potentiële bezoekers de winkel voorbij liepen. Piet besloot dit te veranderen en plaatste grote reclameborden bij de supermarkten en voor zijn winkel. Die actie sloeg aan, maar de gemeente waardeerde het initiatief minder. Uiteindelijk mocht er een bord blijven staan en wisten de klanten ook hem te vinden. Door de geïsoleerde ligging was de winkel een makkelijk doelwit voor inbraak en vandalisme. Gelukkig bleef de schade meestal beperkt tot wat snoepgoed e.d. De enige professionele inbraak, waarbij voor een kapitaal aan make-up artikelen en parfums werd ontvreemd, was binnen een paar weken opgelost. De buit werd volledig terug gevonden ergens in het zuiden van het land.

Door in De Mare een noodwinkel te openen, zou Piet de eerste keus van winkel hebben in het in aanbouw zijnde winkelcentrum. Dat men die afspraak toch nog teniet probeerde te doen, daar had Piet niets mee te maken. Hij hield voet bij stuk, kreeg uiteindelijk de plek die hij voor ogen had en opende als eerste zijn winkel in De Mare op 6 juni 1984.

Piet en Wilfred Veul
Piet Veul 2

Die opening staat hem en zijn vrouw Ada overigens nog vers in het geheugen. Eindelijk was er voor de bewoners van het grote omleggende woongebied een mogelijkheid om boodschappen te doen en men kwam daar massaal op af. De noodwinkel van 100m² is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige winkel met een oppervlakte van 385m² waarin ervaren, gekwalificeerde en deskundige medewerksters -waarvan sommigen al meer dan 30 jaar in dienst- een nog steeds groeiend klantenbestand bedienen. Piet heeft de zaak jaren geleden overgedragen aan zijn zoon Wilfred maar hij kan er nog vol enthousiasme over vertellen. Hij vindt De Mare een prachtig winkelcentrum, vooral:

OMDAT DE MARE HET MOOISTE OPEN WINKELCENTRUM IS VOOR ALKMAAR EN WIJDE OMGEVING WAAR JE, DOOR DE BREDE LUIFELS AAN DE WINKELS, ZELFS MET REGEN DROOG EN PLEZIERIG KUNT WINKELEN IN DE FRISSE OPEN LUCHT.

Back To Top